namakanje žita, stročnic in oreščkov

Namakanje oreščkov, stročnic in vseh drugih vrst zrn

Zakaj priporočam?
In to še posebej, če ti predstavljajo velik del naše prehrane.

Predvsem zato, da odstranimo inhibitorje prebavnih encimov, ki se nahajajo v njih. Drugače povedano, da odstranijo zaviralce naših prebavnih encimov, ki se skrivajo v ovoju vseh vrst zrn in semen. Ti imajo v naravi pomembno funkcijo in sicer, da rastlina zraste kot in takrat, ko je čas pravi.
Na naš prebavni sistem pa delujejo ravno obratno in lahko zavirajo absorbcijo pomembnih hranil in nam tako povzročijo cel kup neljubih nevšečnosti.
Tako priporočam, da oreščke namakate v topli vodi vsaj 6-8 ur. V kolikor ste v časovni stiski pa vsaj kakšno uro. Vse je bolje, kot nič.

Stročnice in žitna zrna pa je najbolje namočiti kar čez noč. Pred tem jih dobro sprete s toplo vodo in pustite stati. Zjutraj vodo odlijete in ponovno dobro sprete. Verjetno boste opazili prve začetke kaljenja in prav to je tisto kar si želimo. Nato pa jih skuhate do mehkega.

V kolikor ste v časovni stiski pa jih vsaj dobro sperite pod tekočo vodo in nato pokuhajte vsaj 5 min v vreli vodi, nato to vodo odlijete in jih ponovno dobro sperete in šele nato skuhajte do mehkega. Zopet veliko bolje, kot nič.

Stročnice in žita pripravljena na tak način so za naš organizem pravi balzam in zakladnica mineralov, vlaknin in drugih nutrientov. Tudi težje prebavljive beljakovine, ki se nahajajo v njih se s pomočjo namakanja že delno razgradijo in tako olajšajo sam proces prebave in končne absorbcije.

Sedaj pa le pogumno namočite vse kar imate in uživajte v blagodejnih učinkih teh res nadvse hranljivih živil.

Dnevno mi lahko sledite tudi na moji Facebook strani!