banana kot naravno sladilo

Naravna, umetna sladila in sladkor

Kaj naj izberem, da bo škode najmanj?

Ja, to je vprašanje, ki ga dobim res skoraj na dnevni bazi. In moj odgovor se vedno glasi, da si je življenje še najbolje sladkati z drugimi aktivnostmi, kot pa s sladkorjem ;).

No, ampak če se vrnemo nazaj pa je moj nadomestek za sladkor in vsa ostala sladila kar zrela banana ali druga vrsta sadja. Odlični so tudi namočeni suhi datlji (pazite le, da so brez dodanih sladkorjev in niso preliti ali namočeni v kakšnem sirupu, ko jih kupite).

V kolikor delam kakšne narastke ali pečem pecivo pa v maso skoraj vedno dodam naribana jabolka z dodatkom cimeta in žlico ruma. Jabolka poskrbijo za sočnost biskvita in ga ravno prav osladijo.

Rožičeva moka bo tudi poskrbela za sladek okus. Tako, da lahko vedno del moke v receptu zamenjate z rožičevo moko.

Cimet, klinčki in naavna vanilija tudi poskrbijo za slajši okus.

Namesto kravjega mleka, ki je pogosta sestavina vseh sladic pa za tekočino dodam rastlinsko mleko. Riževo je naj slajše.

In če že uporabim kakšno naravno sladilo je to kar moja doma vzgojena, nabrana, posušena in nato v prah zmleta stevija. Kupljene ne priporočam, ker večinoma to kar prodajajo sploh ni stevija, ampak neki umetni nadomestki.

Pri uporabi stevije pazite le, da jo dodate res malo, ker ima zelo močan okus. Malo se je treba nanj tudi navaditi. V kolikor je boste dodali preveč vas bo okus spomnil na vsem zelo poznano in nadvse odsvetovano umetno sladilo, ki se je pojavilo že pred leti, kot eno izmed prvih. Z njim pa smo si največkrat sladili naše kavice.

Vam povem, da raje posezite tu in tam po navadnem namiznem ali trsnem sladkorju, kakor da uporabljate razno-razna sladila na dnevni bazi.

Ni toliko problem v uporabi navadnega sladkorja. Bolj je problem v tem, da tekom dneva zaužijemo preveč procesirane in hitro pripravljene hrane, ki vsebuje ogromno sladkorja pa mi večinoma sploh ne vemo zato.

Še bolj pa se izogibajte vsem tako imenovanim “dietnim” ali “brez dodanega” sladkorja umetnim pijačam, ki so po okusu sladke. Verjemite, da je bolje spiti domačo limonado z raznimi dodatki (meta, ingver, jagodičevje, krhlji jabolk, pomaranče,itd.), kot vse tisto kar se nam v trgovinah ponuja, kot “naravno” in “brez sladkorja”.

V kolikor pa vas zanima za posebej določeno sladilo, ki ste ga našli na trgovskih policah pa mi pišite in ga vzamemo pod drobnogled ;).

Dnevno mi lahko sledite tudi na moji Facebook strani!