surovi oreščki so boljši kot praženi

Praženi ali surovi oreščki

Definitivno vedno SUROVI.

Vem, da so okusnejši praženi, ampak so tudi veliko manj zdravju prijazni.
Dobre maščobe v oreščkih se pri praženju na visokih temperaturah spremenijo, tako da če jih že pražite, vedno na nizki temperaturi in čim manj časa.

Tudi pri nakupu in shranjevanju surovih oreškov bodite pozorni na njihovo poreklo in kvaliteto. Veliko ljudi jih namoči čez noč in šele nato užije.

Tudi sama sem velika zagovornica namakanja vseh vrst zrn. Se pravi vseh vrst stročnic, kaš in seveda tudi oreščkov. Še posebej, če te predstavljajo velik del naše prehrane.

Tako so veliko lažje prebavljivi, odstrani se velik del inhibitorjev encimov (ki zavirajo prebavne encime) in nam nevede lahko povzročijo več težav, kot koristi. In nato se neupravičeno bojimo uživati cela zrna, stročnice, oreščke ali semena.

Dnevno mi lahko sledite tudi na moji Facebook strani!