domači cmoki

Cmoki

domači cmoki
1

Jaz jih navadno delam kar iz 1 kg skute, 2 jajčk in male žličke soli. To je osnova za ca. 30 cmokov. V kolikor želite manj pa naredite le iz 0,5 kg skute, 1 jajčka in pol male žličke soli.

2

Sestavine v skledi z vilico dobro premešam in dodam moko. Pri izberi moke vam puščam proste roke. Zadnje čase jih jaz delam večinoma kar iz brezglutenske in to zato, ker sem ugotovila, da jih moje telo lažje prebavi. V kolikor nimate težav z glutenom pa je res vseeno. Lahko vzamete pirino, lahko navadno in dodate malo koruzne ali ajdove. Skrtaka čisto po želji.

izdelava cmokov

3

Jaz sem že naredila cmoke tudi iz polnozrnatih mok, ampak mi niso bili tako slastni, kot so iz navadne. Je pa res, da zato vedno poskrbim, da tisti dan, ko jem cmoke pred tem pojem ogromno zelenjave in s tem tudi vlaknin. In tako poskrbim za ustrezno ravnotežje. Popoldan oziroma proti večeru pa še na kak hrib ali sprehod in se nikjer ne pozna nič posledic od slastnega kosila ;).

4

Koliko moke točno porabim vam res težko povem, saj je odvisno od skute. Delno moko zamešam že v skledi skupaj s skuto in jajčki. Z gnetenjem testa in dodajanjem moke pa nadaljujem na pultu in oblikujem črva.

5

Nato odtrgam eno kepico testa in jo na malo moke sploščim v krog, položim marelico ali slivo in robove dobro stisnem skupaj ter s pomočjo dlani oblikujem kroglico.

marelica ali sliva - izdelava cmokov

6

MALI TRIK ZA LAŽJE OBLIKOVANJE CMOKOV:
Uporabite zamrznjeno sadje, tako bo cmok lažje oblikovati. In sedaj je sezona sliv, tako da si jih hitro zamrznite nekaj še za jesen in zimo. Le dobro jih operite in izkoščičite.

oblikuj cmoke in zavri vodo

7

V velikem loncu zavrite vodo in vse cmoke na enkrat v vrelo vodo. Kuhali oz. vreli vam bodo ca. 15 min in bodo kuhani. Vsi morjo priplavati na površje. Jaz jih kar pokrijem s pokrovko, da mi kakšen slučajno ne pobegne ven ;).

8

Ko so kuhani jih previdno preložite v skledo in nato to skledo položite nad vodo v kateri so se cmoki kuhali in pokrijte s pokrovko. Tako bodo lepo na toplem in počakali, da skuhate še juhico ali si pripravite eno veliko solato za predjed.

9

SLADKANJE:
Najraje jih sladkam s cimetom, drobtinicami in čisto malo sladkorja (melasa, kokosov sladkor). Velikokrat sladkor tudi izpustim in raje pokuham še malo sliv/marelic skupaj z mletimi datlji, klinčki in cimetom in prelijem čez cmoke. Odlična za sladkanje je tudi domača stevija, ki si jo pridelate z lahkoto sami na okenski polici. Jo posušite in zmeljete.

Ingredients

Directions

1

Jaz jih navadno delam kar iz 1 kg skute, 2 jajčk in male žličke soli. To je osnova za ca. 30 cmokov. V kolikor želite manj pa naredite le iz 0,5 kg skute, 1 jajčka in pol male žličke soli.

2

Sestavine v skledi z vilico dobro premešam in dodam moko. Pri izberi moke vam puščam proste roke. Zadnje čase jih jaz delam večinoma kar iz brezglutenske in to zato, ker sem ugotovila, da jih moje telo lažje prebavi. V kolikor nimate težav z glutenom pa je res vseeno. Lahko vzamete pirino, lahko navadno in dodate malo koruzne ali ajdove. Skrtaka čisto po želji.

izdelava cmokov

3

Jaz sem že naredila cmoke tudi iz polnozrnatih mok, ampak mi niso bili tako slastni, kot so iz navadne. Je pa res, da zato vedno poskrbim, da tisti dan, ko jem cmoke pred tem pojem ogromno zelenjave in s tem tudi vlaknin. In tako poskrbim za ustrezno ravnotežje. Popoldan oziroma proti večeru pa še na kak hrib ali sprehod in se nikjer ne pozna nič posledic od slastnega kosila ;).

4

Koliko moke točno porabim vam res težko povem, saj je odvisno od skute. Delno moko zamešam že v skledi skupaj s skuto in jajčki. Z gnetenjem testa in dodajanjem moke pa nadaljujem na pultu in oblikujem črva.

5

Nato odtrgam eno kepico testa in jo na malo moke sploščim v krog, položim marelico ali slivo in robove dobro stisnem skupaj ter s pomočjo dlani oblikujem kroglico.

marelica ali sliva - izdelava cmokov

6

MALI TRIK ZA LAŽJE OBLIKOVANJE CMOKOV:
Uporabite zamrznjeno sadje, tako bo cmok lažje oblikovati. In sedaj je sezona sliv, tako da si jih hitro zamrznite nekaj še za jesen in zimo. Le dobro jih operite in izkoščičite.

oblikuj cmoke in zavri vodo

7

V velikem loncu zavrite vodo in vse cmoke na enkrat v vrelo vodo. Kuhali oz. vreli vam bodo ca. 15 min in bodo kuhani. Vsi morjo priplavati na površje. Jaz jih kar pokrijem s pokrovko, da mi kakšen slučajno ne pobegne ven ;).

8

Ko so kuhani jih previdno preložite v skledo in nato to skledo položite nad vodo v kateri so se cmoki kuhali in pokrijte s pokrovko. Tako bodo lepo na toplem in počakali, da skuhate še juhico ali si pripravite eno veliko solato za predjed.

9

SLADKANJE:
Najraje jih sladkam s cimetom, drobtinicami in čisto malo sladkorja (melasa, kokosov sladkor). Velikokrat sladkor tudi izpustim in raje pokuham še malo sliv/marelic skupaj z mletimi datlji, klinčki in cimetom in prelijem čez cmoke. Odlična za sladkanje je tudi domača stevija, ki si jo pridelate z lahkoto sami na okenski polici. Jo posušite in zmeljete.

Cmoki